Özkan Zere

1980 Yılına Dönsem

John Cleese; anaokulundan başlayan Cambridge Üniversitesi mezuniyetine uzanan eğitim hayatında bir öğretmeni bile ondaki mizah yeteneğini görmedi.

Bir düşünün dünyayı sallayacak Beatles grubunun iki üyesi, Paul McCartney ve George Harrison sizin sınıfınızda, siz onların müzik öğretmenisiniz üstelik. Onlardaki yeteneği görmüyor, duymuyorsunuz... Pes gerçekten size... 

Elvis Presley sizin okulunuzda koroya girmek istiyor sesini beğenmiyorsunuz... Sesi sizin koronuzu bozardı, haklısınız...

Bu dehaların cevherlerini okul hayatları boyunca kimse görmedi...

...

Tam tersi durumlar yok mu peki; bunun için kameraları ülkemize çevirelim. 

Oğlunuz liseyi bitirmek üzere, İnşaat Mühendisi olacak. Buraya kadar gayet doğal.

Sıradışı olan şu; okuldaki İngilizce öğretmeni sizin kapınızı çalıyor. Oğlunuzun inşaat mühendisi değil, tiyatrocu olması gerektiğini anlatıyor. Sizi ikna ediyor. Bu genç yetenek Altan Erkekli; hayatının henüz başında ve Kadıköy Anadolu Lisesi efsane öğretmeni Pesen Şentürker iş başında. 

İnsanın doğal yeteneklerinin ipuçları çocukluğunda saklı. Bunu zamanında görüp destekleyecek, hayat ustası rehberlerin sayısı çok az. Pesen Hoca bunlardan bir tanesi, 1970 ve 85 yılları arasında, Kadıköy Anadolu'da İngilizce öğretmenliği yapıyor. Ülkemizin önemli yazarlarından Müge İplikçi de onun öğrencisi. Henüz yolun başında, genç Müge'nin yazarlık yolculuğunu destekleyen yine Pesen Hoca'nın ta kendisi. 

7 sene birlikte okuduğum dostlarım, bende emeği olan hocalarım affetsinler ama şimdi elimde bir şans olsa, 1980 yılı Eylül ayına dönmek isterim. Ve okula henüz yapılan kaydımı Pesen Hoca'nın sınıfına aldırırım. 

Hayat yolunda kendimizi keşfetmeye çalışırken çoğu zaman bir başımayız. Etrafımızda bizim cevherimizi görüp bunu işlememiz için teşvik eden hayat ustaları varsa, çok şanslıyız. Kıymetini bilelim... Üzerinden kırk sene geçse de dönüp sımsıcak bir teşekkür edelim. 

Çok yaşa Pesen Hoca...

Sevgiyle,

Seyyah ÖZ

Beşi Beş Geçe Beş Dakika (XII)

12.12.2020

Not: Yazının ve konuşmanın ilk bölümü, Ken Robinson dağarcığından damıtılmıştır.