Özkan Zere

Değişim Yönetilmez

Değişim Yönetilmez, Değişime Liderlik Edilir.

Baskın literatür "değişim yönetimi" (change management) üzerinden dönüyor.

"Değişim Liderliği" (Leading Change) kavramı ve metodolojisi, en güçlü biçimde 1994 yılında yazdığı makale ve sonrasında gelen kitabıyla John Kotter tarafından ileri sürüldü.

90lı yılların ortasında ve 2010lu yılların ortasında, yirmi yıl arayla yapılan araştırmaların sonuçları değişmiyor. Köklü değişim projelerinin %70'i başarısız oluyor.

En önemli unsur unutuluyor; İNSAN...

Yöneticilik kabul edilmiş, başarısı ispatlanmış, rutin döngüleri olan bir fikire hayat verirken olmazsa olmaz, vazgeçilmez bir sanat.

Liderlik sanatı ise yeni ve riskli bir fikri topluluklara kabul ettirmek, onları daha önce gitmedikleri bir yere doğru, sonucuna emin olamadıkları bir seyahate çıkmaya ikna ederken kullanılan bir beceri.

Her ikisi de insanları, takımları, toplulukları, organizasyonları, şirketleri birlik ve beraberlik içinde aynı istikamete doğru yönlendirirken ayrı ayrı önemli ve değerli.

Ancak, söz konusu değişim olduğunda, hele köklü değişim ve dönüşüm projelerinin kalabalık topluluklar tarafından başarıyla hayata geçmesini istediğimizde, yöneticilikten çok daha fazla liderlik becerilerine ihtiyacımız var.

Değişim yönetilmeye çalışılıyor, liderlik vasıfları eksik kalıyor. İnsan unsuru unutuluyor.

Değişim bitişle başlar diyor William Bridges, harika kitabı, Managing Transitions'da.

Köklü değişim projelerinde, ilk iş, insanları yuvalarını terk etmeye ikna etmemiz. Onlara bir gelecek hayali çizmemiz, akıllarını ve gönüllerini çelmemiz. Hakiki bir inancı topluluğun %90'ına (en az %85) yerleştirmeden tekerlekleri döndürmemiz, başarısız olacağımızın garantisi.

Kotter'in değişime liderlik etmenin sekiz adımının Türkçe meali aşağı yukarı şöyle;

1. Bir acil durum hissi ile rehavetten arınıyoruz.

2. Değişime liderlik edecek öncü ekibi kuruyoruz.

3. Topluluğun vizyon ve stratejisine paralel bir değişim vizyon ve stratejisi çiziyoruz.

4. Topluluğun %90'ını ikna etmek için iletişim, iletişim, iletişim...

5. Güvertede istediğimiz inancı ve sayıyı yakaladıktan sonra yelken açıyoruz, tekerlekleri döndürüyoruz, engelleri bertaraf ediyoruz.

6. Küçük küçük kutlamalar ile yol aldığımızı, doğru yolda olduğumuzu herkese hatırlatıyor, motivasyonu yüksek tutuyoruz.

7. Pes etmiyoruz ve bitmeden bitmemiştir, erken zafer ilan etmiyoruz.

8. Değişim topluluğun kültürüne kök salana kadar devam ediyoruz.

Değişime LİDERLİK Ediyoruz....

Bugünümüzü Yönetiyoruz. 

Yarınımıza Liderlik Ediyoruz...

Özkan Zere

CHANGE LOADING...