Özkan Zere

Sonra Orada

Benzersiz bir devrim yaratarak ticari başarıya ulaşmış olan her şirket, şuurlu insanlar tarafından kurulmuştur. 

Bu insanlar, zamanın ruhunu ve coğrafyaların demografik koşullarını doğru okumuş, önce yeni bir ihtiyaç fark etmiş, sonra herkesin gözü önünde duran parçaları birleştirip yeni bir bütün yaratmışlardır.

Yeni Bir İhtiyaç > Yeni Bir Bütün

Daha önce kimsenin haberdar olmadığı, bu yeni bütün, her eve lazım bir ihtiyaç olarak bir çırpıda kabul görmüştür.

Yeni Bir Bütün > Yeni Bir Kabul

Hani yirminci yüzyıla damga vuran o usta girişimcinin* dediği gibi, belki de bizler hâlâ at arabalarına biniyor olabilirdik. 

Pazar araştırmaları önemlidir, ancak henüz bilinmeyen bir ihtiyacı keşfetmemiz yolunda işe yaramaları pek mümkün olmaz. Mevcut pazarları araştırabilirsiniz, oysa yeni bir pazarı ancak yaratabilirsiniz.

Kendi pazarını yaratacak olan yeni bir bütünü keşfedebilecek olanlar, sadece ve sadece, şuurlu insanların kurduğu, şuurlu yol arkadaşlarını yanlarına alarak büyüyen ve gelişen şuurlu şirketlerdir.

Toplum ve yaşam farkındalığı ve ÖZ bilinci doğal olarak yüksek, girişimci cesaretine sahip olan insanların, bir başlarına yola koyulması, özenle seçtikleri birkaç yol arkadaşlarını yanına alarak ilerlemesi, yol kat etmesi, hızlı-çabuk-çevik olması, yeni bir pazar yaratarak uyuyan bir pazarı sarsması kolaydır. 

Hatta daha da ileri gitmesi, büyümesi, yoktan var ettiği pazarın uzak ara lideri olması ve kendisini kopyalayanların hızla çoğalması da normal veya göreceli olarak kolay olabilir.

Şuurla yola çıkan şuurlu şirket için zor olan şudur: 

Başarısının zirvesindeki o tatlı rehavetli platoya, düzlüğe çıkması.

O gün; "Çok şükür bir düzlüğe vardık. Oyunumuzun zirvesindeyiz. Bundan sonrası artık kolay..." denmesi olasıdır. Ve bu deyiş, O çıkılan zirveden er ya da geç bayır aşağı inileceğinin habercisidir.

Şuurlu şirketin şuurlu kurucuları, o tatlı platoya vardıklarında, ceplerinde hâlâ şuuru taşıyorlarsa, alacakları karar ve odaklanacakları nokta bellidir. Onlar, artık önlerinde iki patika olduğunu bilirler.

 1 )  Ya şuurlu şirketin içinden yeni bir şirket doğuracak,

 2 )  Ya da zamanın ruhuna ve coğrafyaların demografik koşullarına ve mevcut pazarlara yeniden bakarak, sıfırdan yeni şuur şirketleri başlatacaklardır.

Üçüncü seçenek yok olmaktır.

Şuurlu Şirketlerin Şuurlu Liderleri şunu bilirler:

Yaptıkları kopyalanacaktır. 

Yapacakları yeni bir tarih başlatacaktır; kendileri ve takipçileri için...


Seyyah ÖZ

12.Ağustos.2020

İntepe/Çanakkale




* Henry Ford "Eğer insanlara ne istediğini sorsaydım, onlar daha hızlı giden at arabaları isterlerdi."


Dip Notlar

1. Böyle bir yeni bütün, sadece ve sadece psikoloji, sosyoloji, mühendislik ve teknoloji bilgi birikimlerinin birlikte mayalanması, yoğrulması, soslanması ve doğru kıvamın doğru ateşte pişirilmesi ile mümkün olabilir... 

2. Yirmibirinci yüzyıla damga vuran şu meşhur şuurlu lider olmasaydı, ve bizler hâlen fosil kapitalizmin ninnilerini dinliyor olsaydık, petrol ile çalışan arabaların saltanatı, dünyamıza gömülü tüm fosil rezervler tükenene kadar sürecekti sanki... Evet Elon Musk ve Tesla'dan bahsediyorum...

3. 1800lerin sonlarına doğru kurulmuş P & G için Yirmibirinci yüzyılın başında önemli işler başaran A.G. Lafley olmasaydı, bugün sıvı çamaşır deterjanı pazarı doğmamıştı.

https://www.kornferry.com/insi...


#entrepreneurship #SonraOrada #innovation #inovasyon #girişimcilik #consciousleadership #consciouscapitalism #consciousbusiness #ŞuurluSermaye #ŞuurluLiderlik #ŞuurluŞirket